Specialistii romani in securitate informatica de la Bitdefender au prezentat o sinteza a datelor din primul semestru al acestui an.
Telefoanele cu sistemul de operare Android sunt tot mai amenintate de virusi care fura datele personale si detaliile de autentificare in conturile bancare, spun specialistii romani in securitate de la Bitdefender. Potrivit cifrelor adunate in prima jumatate a anului, expertii mai spun in topul amenintarilor se afla in continuare virusii care trimit SMS-uri la numere premium.
Raportul Bitdefender mai arata ca a crescut frecventa amenintarilor mai complexe, de tip ransomware, care blocheaza telefonul pana cand posesorul lui plateste o taxa. In schimbul banilor, proprietarul gadgetului isi recapata controlul asupra acestui aparat, insa ramane la mana atacatorului, care poate oricand sa blocheze din nou telefonul cerand "taxa de protectie". Astfel de amenintari pot fi eliminate cu ajutorul softurilor antivirus.
Grija mare cu virusii bancari
Acestia pacalesc utilizatorii de telefoane Android spunandu-le ca sunt actualizari ale certificatelor digitale, iar oamenii descarca. Daca Zeus este vedeta virusilor bancari pentru PC-uri, ZitMo este corespondentul acestuia pe Android si este la fel de periculos.
"Acesta primeste comenzi de la un server de comanda si control catre care poate trimite toate SMS-urile pe care le primeste utilizatorul pe mobil. In acest fel, hackerii pot intercepta numarul de autentificare al tranzactiilor (mTAN) imediat ce utilizatorii le initiaza. Actionand prin intermediul unui PC infectat cu Zeus si al unui terminal mobil de pe care ZitMo intercepteaza SMS-urile, atacatorii castiga controlul complet asupra tranzactiilor bancare online ale unei persoane", spun specialistii de la Bitdefender, care sustin ca ZitMo este destul de des intalnit si in Romania.
Virusii de tip ransomware vor bani ca sa va deblocheze telefonul
Acestia sunt o amenintare relativ noua pentru telefoane, intalnita in special in Asia, insa au deja istorie pe segmentul PC. "Deghizat in solutie antivirus, acest tip de virus pacaleste utilizatorii sa il descarce, blocheaza telefonul si apoi solicita bani pentru a-l debloca. Familia de virusi Android.FakeAV se regaseste mai frecvent in tarile unde utilizatorii descarca aplicatii din magazine neoficiale, fiind tentati cu promisiunea unei solutii antivirus eficiente", explica Bitdefender.
Daca vreti sa va stiti telefonul in siguranta, specialistii romani va recomandaBitdefender Mobile Security.
Comentarii
Trimiteți un comentariu